Nadziewane sznycle - przepis na 4 porcje
0,5 kg mielonego mięsa - może być wieprzowo-wołowe, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki lub pszennych otrąb, 4 łyżki mleka, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku (przesianego przez sitko), tłuszcz do smażenia.
Farsz: 25 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka siekanej
zieleniny (może być mrożona), sól do smaku.
Z mięsa, dodatków i przypraw wyrabiamy jednolitą, mięsną
masę, dzielimy na cztery części, formujemy płaskie sznycelki.
Farsz: Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki
lekko podsmażamy, gdy puszczony przez grzyby sok wyparuje, lekko
solimy i łączymy z zieleniną.
Porcje farszu rozkładamy na sznyclach, zasklepiamy, oprószamy
delikatnie mąką (najlepiej przez sitko) i smażymy na dobrze rozgrzanym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z ziemniakami z wody lub ziemniakami pureMe,
z ryżem ugotowanym na sypko lub kluseczkami z półfrancuskiego ciasta
z dodatkiem sezonowej surówki lub sałaty polanej spienionym sosem
jogurtowym lub śmietaną.
Zrazy w sosie przepis na 4 porcje
50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków), 2 łyżki
tartej bułki, 1 jajko, 1 duża cebula, sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku koniecznie przesianego przez sitko,
2-3 łyżki mleka, mąka krupczatka do panierowania, 1 szklanka śmietany,
1 łyżka keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tłuszcz do smażenia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu,
aż się zeszkli. Do mięsa dodajemy: podsmażoną cebulę, jajko, tartą
bułkę, mleko, sól, pieprz, majeranek - i wyrabiamy jednolitą, mięsną
masę. Z mięsa formujemy osiem sznycelków, lekko oprószamy maką, nadmiar
mąki strząsamy i na dobrze rozgrzanym tłuszczu rumienimy je z obu
stron. Najlepiej jest smażyć sznycelki razem, na większej patelni.
Zrumienione zalewamy śmietaną, wymieszaną z koncentratem i keczupem.
Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, przykrywamy, stawiamy na niewielkim
ogniu i dusimy razem ok. 10 minut.
Podajemy z grubym makaronem, z kładzionymi kluseczkami
z półfrancuskiego ciasta lub z ugotowanym na sypko ryżem oraz zieloną
sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną, delikatną w
smaku, sezonową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu