SKŁADNIKI:
300 g mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
100 g cukru
szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru wanilinowego
2 jajka
200 g purée z dyni
150 g roztopionego masła
60 ml mleka
WYKONANIE:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, skórkę z pomarańczy i cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko i odstaw. Piekarnik nagrzej do 190°C. W drugiej misce roztrzep widelcem jajka razem z purée z dyni*. Dodaj roztopione masło i mleko, wymieszaj widelcem. Wszystkie mokre składniki delikatnie ze sobą połącz, następnie dodaj je do tych sypkich i delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min do tzw. suchego patyczka.
*Purée z dyni: Dynię oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Ugotuj w niewielkim garnku.
Pomóż w rozwoju naszego portalu